Navigatie overslaan

Goud voor Odile van Aanholt en Annette Duetz

1 maand geleden – Bobo's

Na een hele sterke campagne van drie jaar, zeilen Odile van Aanholt en Annette Duetz op 2 augustus een bijna perfecte olympische medalrace en winnen goud. De wind liet zich eindelijk van zijn goede kant zien. De TeamNL zeilers hadden een sublieme start, super snelheid, goed overzicht en maakten de juiste keuzes. Dan vlak voor het einde van de race, in de leidende positie, op weg naar goud, missen ze de finish. Een drama lijkt zich te voltrekken, echter binnen een paar seconden realiseert het twijfelende duo wat er aan de hand is en corrigeren ze hun fout. Met een derde plaats pakken ze alsnog het goud in de 49erFX.

 

Van Aanholt en Duetz (foto: World Sailing)

 

2 augustus in vogelvlucht

•    Goud voor Van Aanholt en Duetz      
•    Marit Bouwmeester voert klassement aan na drie races in ILCA6
•    Duko Bos zakt naar 20ste plaats in ILCA7
•    Medalraces IQFoil Windsurfers uitgesteld naar 3 augustus 12.30 uur
•    3 augustus starten de Nacra17 zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer


Eerste goud in Marseille gaat naar TeamNL

Het was een uitdagende olympische serie voor Van Aanholt en Duetz. Zelden kwamen ze tevreden van het water af. Meestal overheerste het gevoel dat ze iets hadden laten liggen. Duetz, op haar derde olympische spelen, was vaak kritisch en niet tevreden, net zoals haar teamgenoot en olympisch debutant Van Aanholt. Die kritische houding is ook logisch voor een team dat drie keer wereldkampioen werd in de afgelopen drie jaar.

Ze hebben het ook niet vaak gezegd voorafgaand aan de Spelen, maar eenmaal met het goud om hun nek willen Van Aanholt en Duetz wel vertellen dat ze naar Marseille zijn gekomen goud om te winnen. Kortom dat is gelukt en ze kunnen zich vier jaar lang olympisch kampioen noemen. Met deze overwinning pakt het team ook het eerste goud in Marseille voor TeamNL.  

 

Van Aanholt en Duetz (foto: World Sailing)


Van Aanholt zei “We kwamen hier voor goud. We willen heel graag winnen, maar het komt nu pas echt binnen, we hebben het echt samengedaan. Als een van onze even niet scherp was geweest dan hadden we het niet gered. We hebben een hele bijzonder drie jaar gehad. We hebben het op het water maar ook op de kant heel leuk gehad.”

Na afloop van de race stonden de Nederlanders de media uit de hele wereld te woord om uit te leggen wat er gebeurde vlak voor de finish. Annette Duetz vertelt dat ze een bord en een boodschap op het startschip gemist hadden vlak voor de race. Op dat bord communiceert het race comité de soort baan die gevaren wordt.

“We voeren op een andere baan dan normaal, dat hebben we gemist. Een andere baan dan we de afgelopen drie jaar gevaren hebben in medalraces,” legt Duetz uit.  

Van Aanholt benadrukt dat het hun eigen fout was. “Dit hadden we moeten zien. Maar ondanks dat zijn we heel erg trots op deze medalrace. We hebben hem gevaren zoals we hem wilden varen, met een klein stukje aanpassingsvermogen op het einde,” zei ze met een glimlach.
 

Van Aanholt en Duetz (foto: World Sailing)

 

“We zijn heel blij met ons aanpassingsvermogen en de hele snelle samenwerking met elkaar. Dit was een goed voorbeeld van hoe we er echt samen in staan, zonder verwijten naar elkaar,” zegt Van Aanholt.  

Over de uitdagende omstandigheden gedurende op deze locatie zegt Duetz: “Het weer is onderdeel van onze sport. We zijn eraan gewend. Alles wat je niet kan veranderen moet je je ook geen zorgen over zorgen maken. Niet dat dat altijd even gemakkelijk is. Maar de omstandigheden zijn een gegeven, je moet die race gewoon zeilen.” 

 

Van Aanholt en Duetz (foto: World Sailing)

 

Uiteindelijk op de afsluitende persconferentie krijgt Odile van Aanholt de vraag of het goud niet bitterzoet smaakt, naast de tegenvallende resultaten van haar verloofde Bart Lambriex en zijn teamgenoot Floris van Werken.

“Het was zeker een droom van Bart en mij om samen te winnen. Maar ook van onze beide teams. We delen onze levens met elkaar. En we leren ook van elkaar. Het is inderdaad ‘hart breaking’ dit resultaat. Maar dat maakt sport ook zo mooi. We zijn nog steeds heel trots op ze. En zij zijn heel blij en trots op ons.”

“Maar er was zeker veel emotie in ons huishouden deze week. We hebben er veel over gesproken. We hebben veel WK’s gezeild maar we voelen beide dat de Olympische Spelen echt anders zijn. Alle emoties worden vergroot, positief en negatief. Geen makkelijke week als je wederhelft dit meemaakt, maar wij zijn dankbaar dat we dit samen hebben mogen meemaken en we hebben nog steeds de liefde. Alles is goed.”
 

Artikelen